Wiosna u Calineczki

Dziś Olga i jej siostry mają już 2 latka i 8 miesięcy. My jako rodzice nie wiemy, kiedy ten czas minął.Z jednej strony cieszymy się, że nasze córki z wiekiem mają się zdrowotnie coraz lepiej, z drugiej zaś strony aż łza się w oku kręci, kiedy dzieci tak szybko rosną ;)

OLGA - Calineczka z Trojaczków

Olga z całej trójki wciąż waży najmniej – 8 kg, czyli tyle ile niespełna roczne dziecko. Zmaga się dalej z dysplazją oskrzelowo-płucną, ale na szczęście ten rok był dla niej łaskawy i żadna choroba nie zaatakowała jej wciąż jeszcze słabego organizmu.
Przez ostatni rok Olga odwiedziła już zdecydowanie mniej lekarzy niż w pierwszym roku życia. Dość częstym pacjentem była jedynie na Oddziale Kardiologii Dziecięcej, ponieważ wciąż ma drożny przewód tętniczy Botalla (PDA). Aktualnie Calineczka została zakwalifikowana do operacyjnego zamknięcia Botalla w poznańskiej klinice (kwiecień 2015).

Olga jest bardzo pogodnym dzieckiem i mimo tak skrajnej masy urodzeniowej (470g) i wczesnego tygodnia porodu (29tc), można praktycznie powiedzieć, że rozwojowo dogoniła swoich rówieśników. Jest bardzo zwinna, ruchliwa i bardzo silna (przy pobraniu krwi muszą ją trzymać przynajmniej trzy dorosłe osoby). Niejednokrotnie kiedy pytani jesteśmy skąd Olga ma tyle siły, my bez zastanowienia odpowiadamy, że z walki o swoje ŻYCIE! ☺

Olga
Olga z siostrami